افسردگی
افسردگی
افسردگی یک اختلال روانی است که با اندوه و غم مستمر یا ناتوانی در لذت بردن همراه است. غمگین شدن افراد یک امر طبیعی است و هر انسانی در اثر یک سری مشکلات و از دست دادن چیزهای مورد علاقهاش ممکن است که غمگین شود. اما اگر این حس غمگین بودن بیش از حد معمول ادامه پیدا کند میتواند نشانه ابتلا به افسردگی باشد.
افسردگی بر جنبههای مختلف زندگی انسان تاثیر زیادی میگذارد از جمله: احساس و رفتار، طرز فکر، ارتباط با دیگران، فعالیتهای اجتماعی و شغلی و ….
. بیشتر افرادی که دچار افسردگی می شوند با مراجعه به پزشک و اقدامات درمانی مانند درمانهای دارویی و غیردارویی بهبودی خود را به دست میآورند.
نشانههای افسردگی
افسردگی در افراد مختلف نشانههای یکسانی ندارد و ممکن است از فردی تا فرد دیگر تغییر کند. بعضی از این نشانهها شامل این موارد است:
۱.احساس غمگینی یا پوچی.
۲. کاهش تمرکز، فراموشی جزئیات و کاهش قدرت تصمیمگیری.
۳. کوفتگی و خسته بودن مکرر و احساس کمبود انرژی.
۴. امید نداشتن به آینده.
۵. احساس گناه، احساس بیارزشی و یا درماندگی
۶. اختلال در خواب، بصورت کاهش خواب و در مواردی افزایش خواب.
۷. معمولا صبح زود هنگام بیدار می شوند و قادر به ادامه خواب نیستند.
۸. برای زندگی کردن هیج انگیزهای ندارند و قادر به لذت بردن از چیزی نیستند.
۹. کاهش میل جنسی.
۱۰. فرد افسرده بدون هیچ دلیلی ناگهان گریه می کند.
۱۱. کاهش در اشتها که میتواند منجر به کاهش وزن شود، و در مواردی افزایش اشتها.
۱۲. گرفتگی عضلات و علائم گوارشی و سردرد.
۱۳. سرآسیمگی و بیقراری و یا کندی.
۱۴. افکار مکرر راجع به مرگ یا خودکشی و برنامهریزی برای آن.
چه افرادی در معرض افسردگی هستند؟
حدود نیمی از موارد ابتلا در بین سنین بیست تا پنجاه سالگی زندگی فرد رخ میدهد، اما هیچگونه محدودیت سنی وجود ندارد و هر فردی در هر سنی که هست ممکن است دچار بیماری افسردگی شود. زنان دو برابر مردان دچار افسردگی میشوند. کسانی که هر یک از موارد زیر در آنها صدق می کند خطر ابتلا در آن ها وجود دارد:
۱. زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند.
۲. افرادیکه سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی دارند.
۴. افرادیکه دوستانی افسرده دارند.
۴. تجربیات آسیبزا در کودکی.
۵. کسانی که از دست دادن اعضای خانواده و یا افراد مورد علاقه را تجربه کردهاند.
۶. افراد دچار اعتیاد به مواد مخدر و الکل.
۷. افرادیکه طلاق گرفتهاند یا ارتباطات بینفردی نزدیکی ندارند.
۸. افرادیکه به بیماری جسمی مزمن یا شدید مبتلا هستند.
۹. افرادیکه اخیرا با وقایع پراسترس مواجه بودهاند.
شدت افسردگی
گاهی در واکنش به یک حادثه استرسزا علائم خفیف و گذرای افسردگی ایجاد میشود که بعد از گذشت مدتی کوتاه از بین میرود. فرد مبتلا ممکن است بجز احساس غمگینی، حس نگرانی و اضطراب نیز داشته باشد. در چنین شرایطی مداخلات حمایتی و تغییراتی در سبک زندگی معمولا راهگشاست.
در حالتی که افسردگی شدت متوسط دارد ممکن است نیاز به اقدامات درمانی جدیتری علاوه بر تغییر سبک زندگی، همچون درمانهای دارویی باشد. در این موارد احتمال بروز علائم جسمی نیز وجود دارد.
در فرم شدید افسردگی مسائل بیولوژیک نقش جدی دارند، به گونهای که مداخلات درمانی دارویی برای ایجاد بهبودی ضروریست. عدم درمان حتی ممکن است زندگی فرد را تهدید کند. در فرمهای شدیدتر فرد مبتلا ممکن است دچار توهم یا هذیان شود.
راههای غلبه بر افسردگی
برای غلبه بر افسردگی راههایی به شما پیشنهاد میشود که انجام آنها می تواند حال شما را بهتر کند:
– به بهداشت خواب اهمیت دهید. برای بیدار شدن از خواب یک زمان معیین را انتخاب کنید و هر روز سر همان ساعت از تختخواب خود بیرون بیایید حتی اگر دوست نداشته باشید بیدار شوید این کار را انجام دهید. خوابیدن در طی روز و بیداری شبانه باعث مواجهه کمتر با نور طبیعی و بهم خوردن تنظیم ساعت بدن میگردد. بنابراین حتی اگر خواب کافی در شب نداشتهاید سعی نکنید با خوابیدن در روز آن را جبران کنید.
– فعالیت های خود را زیاد کنید و از ورزش و تحرک جسمی غافل نشوید. این کار حال شما را بهتر می کند.
– برای انجام کارهای خود برنامه ریزی کنید و هر کاری را در اولویت مشخص قرار دهید. کارهای بزرگ و دشوار خود را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید.
– سعی کنید روابط دوستانه گستردهتری داشته باشید.
– تواناییها و محدودیتهای خود را بشناسید و بر اساس آن هدفگذاری و برنامهریزی واقعبینانه داشته باشید.
– به تغذیه خود اهمیت دهید.
– از افراد آگاه و متخصص کمک بگیرید. انجام این کار در زمان مناسب میتواند مانع پیشرفت افسردگی شده و پیامدهای آنرا کاهش دهد. در صورتی که پزشک تشخیص داد نیاز به درمان داروییست، درمان را به دقت انجام دهید و از تغییر یا قطع خودسرانه دارو بپرهیزید.
– اگر دچار عوارض دارویی شدید این موضوع را با پزشک خود درمیان بگذارید و از دستورات او پیروی کنید.
– احساسات خود را بروز دهید. از نگهداری احساساتی همچون خشم، دلخوری و اندوه در درون خود بپرهیزید، زیرا انباشت این احساسات میتواند سبب بروز افسردگی شود.
– مصرف الکل و مواد مخدر را متوقف کنید. فریب تبلیغاتی که درباره بعضی مواد مانند ماریجوانا میشود و آنرا بدون عوارض معرفی میکند نخورید. مصرف این مواد منجر به تداوم افسردگی خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.